Noutăţi şi evenimente

IANUARIE - SEPTEMBRIE 2016


In primele noua luni ale anului in curs, primele brute subscrise de companiile active pe piata de profil s-au majorat cu 11,58%, trecand de pragul 1 miliard de lei moldovenesti, fata de perioada precedenta din 2015. 

Cresterea a fost sustinuta in principal de vanzarile pe segmentul de asigurari generale, in crestere cu 12,31%, insumand 955,48 milioane lei.

Politele auto domina in continuare in total portofoliul pietei, cumuland 69% in totalul vanzarilor pe segmentul asigurarilor generale. 

Totodata, pe clase de asigurari, cele de tip property (incendiu si calamitati, inclusiv asigurarile de bunuri) au cumulat o cota de 8,3%, urmata de asigurarile de sanatate – 6.11% si asigurari de accidente - 1,82%.

La sfarsitul lunii septembrie, pe piata de asigurari din Moldova activau 15 companii de asigurare. Iar, topul primelor cinci companii dupa volumul de prime brute subscrise a ramas nechimbat, astfel, MOLDASIG ramane liderul pietei cu o cota de piata de – 17,66%; urmat de DONARIS VIENNA INSURANCE GROUP (14,44%); GRAWE CARAT ASIGURARI (13,44%); KLASSIKA ASIGURARI (10,68%) si ALLIANCE INSURANCE GROUP (10,55%). Insumat, acestia au generat circa 66,78% din totalul subscrierilor pietei.

De asemenea, printre asiguratorii care au inregistrat cresteri cele mai importante in perioada de referinta, potrivit datelor CNPF, se numara MOLDCARGO (+78,44%), KLASSIKA ASIGURARI (+62,93%), ASTERRA Grup (+53,45%), DONARIS VIENNA INSURANCE GROUP (18,46%) si MOLDASIG (14,56%).

In perioada raportata, daunele platite de companiile de profil au totalizat 352,68 milioane lei, o crestere cu aproape 42,2% fata de intervalul similar din anul precedent.

sursa: xprimm.md , Olesea Adonev

Страховые компании оштрафованы за несоблюдение законодательстваРяд страховых компаний оштрафованы за несоблюдение положений законов "Об обязательном страховании гражданской ответственности за ущерб, причиненный автотранспортным средством", "О страховании", других нормативных актов.

Поводом для внеочередного заседания комиссии и принятых решений послужили результаты тематической проверки в 14 компаниях за соблюдением законодательства в сфере страхования при управлении делами об ущербе и оплате страховых возмещений по договорам обязательного внутреннего и внешнего автогражданского страхования. 

Среди оштрафованных на 1,5-40 тыс. леев в частности компании Transelit, Moldasig, Galas, Garanţie, Donaris Group, Alliance Insurance Group.

НКФР предписал строго соблюдать законодательные рамки в их деятельности и предпринять меры по устранению нарушений, таких как: соблюдение обязательств по урегулированию заявлений и оплата страховых возмещений в предусмотренный срок; оплата страховых возмещений в 10 календарных дней с момента завершения дела; управление делами об ущербе с включением всех обязательных документов; установление суммы ущерба, причиненного автотранспортным средством, согласно стоимости ремонта на основе документов специализированного учреждения, по согласию сторон; соблюдение порядка заполнения Реестра ущерба по страхованию внутреннего автогражданского страхования, Отчетов об обязательном автогражданском страховании владельцев автотранспортных средств и городского электрического транспорта и по международному страхованию "Зеленая карта".

NE-ATI LUAT DIN COMISIONUL RCA, ACUM NE INCURCATI SI MUNCA ?

Unul dintre mesajele primite , provine de la Marius, un broker din Bucuresti. El ridica o problema cu care se confrunta in aceasta perioada si care cred este comuna majoritatii intermediarilor. Sa vedem despre ce este vorba ;

” As avea de adaugat la tabloul dezastrului pentru intermediarii in asigurari inca un “panel de culoare” . Daca faptul ca  sunt reduse comisioanele era de asteptat, poate nu la maniera brutala din aceasta perioada , o alta mare problema  este si ingreunarea vanzarilor pana la o viteza demna de mersul melcului.

Am facut in aceste zile o polita de TransportValori, Valori in Safe la niste sume asigurate uriase si tot acest proces a durat 4-5 zile. Cam atata dureaza in aceste zile sa emitem un RCA pentru un autotractor ori un microbuz, nu mai vorbesc de parculete auto samd.

Asiguratorii sub diverse pretexte “cum ar fi verificara datele inscrise in oferta” au blocat  efectiv vanzarea si e clar nu isi doresc un anumit segment . Din acest motiv ne ingreuneaza munca, se pierde enorm de mult timp, suna clientul, suna asiguratorul, suna iar clientul suna iar si iar,  asta ca si cum pedeapsa reducerii comisionului nu ar fi suficient de dura.

NU am o problema ca se reduce comisionul la RCA,  ca acesta  este 2%, 5% sau 10%, nu imi pune frana frate din a imi face treaba, nu ma bloca la emiterea unui banal RCA , ca pana la urma asta este RCA-ul, este o polita banala care din nefericire acum a ajuns sa fie discutata si paradiscutata. Si se pierde din vedere un alt aspect important – suntem tara din UE cu cel mai scazut nivel de penetrare al asigurarilor facultative in randul PF si PJ. 

Ar mai fi multe de scris insa timpul este scurt, problemele zilnice ne bat la usa si striga ” RCA , RCA , RCA “

Asadar iata un alt efect colateral al plafonarii tarifelor. Asiguratorii si-au diminuat interesul de la RCA-ul pentru vehicule de transport si marfuri, brokerii sufera ca li se pun bete-n roate atunci cand vor  sa-si faca treaba. Ii multumesc lui Marius pentru sinceritate si astept si alte comentarii pentru a intregi tabloul  blocajelor pricinuite de Ordonanta 54/2016.

sursa:asigurariblog.ro

Vestea a cazut ca un trasnet pentru brokeri. Pentru transportul de marfuri si calatori (inclusiv taxiuri) Euroins a redus comisionul acordat intermediarilor la, retineti, 0,1%.  Ca si cum n-ar fi fost de ajuns, tot saptamana trecuta, Omniasig a coborat la randul ei nivelul procentului  la 2% pentru asigurarea pe o luna si multiplu de o luna (eceptie 6 si 12 luni) iar Asirom la 1% pentru aceleasi categorii de vehicule de transport marfuri, persoane si taxi. Adaugand notificarea Generali de acum circa o luna, cand compania a anuntat reducerea comisionului pentru vehiculele de transport la 2%, tabloul dezastrului este complet pentru brokeri.

Cum vor supravietui acestia, vom vedea in urmatoarele luni dar vestile din piata nu sunt deloc incurajatoare. Brokerii nu au o problema cu companiile de asigurari, inteleg ca masurile luate de asiguratori vin ca urmare a plafonarii tarifelor prin OG 54/2016 si HG care stabileste tarifele maximale, dar acuza ASF ca a cedat presiunilor transportatorilor si a destabilizat o alta piata, cea a intermediarilor in asigurari. Ei considera ca brokerii sunt victime colaterale in acest razboi si nu au de gand sa stea cu mainile in san. “Prin intermediul UNSICAR am solicitat la BIPAR (Organismul european al intermediarilor) o lista cu comisioanele acordate brokerilor din industria asigurarilor in Europa, pentru a avea termen de comparatie. E drept ca am avut comisioane si de 20% in trecut, ceea ce nu era in regula pentru piata dar consideram ca un nivel de 4-5% ar fi acceptabil” declara un broker, sub protectia anonimatului. Statistica BIPAR este asteptata saptamana asta, dupa care brokerii vor lua masurile ce le stau la indemana.

Interesant este faptul ca reducerea de catre Euroins a comisioanelor la nivelul de 0,1% vine in conditiile in care 97% din afacerile companiei pe linia RCA se desfasoara prin brokeri. ” Noi sustinem aceasta firma, spun brokerii si de la ei nu ne asteptam la asa ceva !. Pe de alta parte,  Euroins nu a redus doar comisionul acordat brokerilor pentru asigurarea vehiculelor de transport si marfuri  ci si cel pentru  persoanele fizice cu varsta pana in 27 de ani. Asa cum puteti vedea in notificarea de mai jos, acesta este stabilit la  1% din valoarea primei incasate de asigurator. Conform tarifelor de prima maxime, stabilite de ASF, la o masina cu capacitatea cilindrica de 1200-1400 cmc detinuta de un sofer de 27 de ani , asiguratorul incaseaza 800 de lei prima iar brokerul obtine un comision de 8 lei. Cat costa formularul ? Cat costa alergatura dupa clienti ? Cum isi pot plati angajatii ? Ce ziceti dle Negritoiu ? Ati luat in calcul aceste consecinte ? As putea sa calculez si ce inseamna 0,1% si ce se poate cumpara cu banii obtinuti din asigurarea unui microbuz.  Dar mi-e putin jena, recunosc, faceti-o voi daca vreti sa va stricati ziua.

Stimati Parteneri,
notificare-euroins
 

            Prin prezenta EUROINS ROMANIA va aduce la cunostiinta ca incepand cu data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului privind stabilirea tarifelor de prima maxima aplicabile de catre societatile de asigurare, procentele de comision acordate la politele RCA vor suferi unele modificari, dupa cum urmeaza:

  • Politele RCA incheiate persoanelor juridice :
    1. care au ca obiect de activitate transportul de marfuri, transportul de calatori (inclusiv taxiuri) procentul de comision acordat va fi de 0,1% din valoarea primei incasate de asigurator;
    2. care au ca obiect de activitate inchiriere, leasing si protectie si garda, procentul de comision acordat va fi de 1% din valoarea primei incasate de asigurator;
  • Politele RCA incheiate persoanelor fizice cu varsta de pana la 27 de ani, procentul de comision acordat va fi de 1% din valoarea primei incasate de asigurator.

                

                 Toate categoriile mentionate mai sus vor fi excluse de la calculul bonusului lunar acordat la RCA.

                 

 

Aceasta informare tine loc de NOTIFICARE.

            Va multumim pentru intelegere,

                              Echipa

                      EUROINS Romania

     Departamentul Vanzari prin Intermediari!


sursa: www.asigurariblog.ro


Persoanele cu atribuţii de distribuire a produselor de asigurare vor trebui să confirme pregătirea profesională

Un nou cadru de reglementare a formării profesionale în domeniul asigurărilor urmează să fie pus în aplicare în R. Moldova, în conformitate cu Regulamentul privind cerinţele de pregătire şi competenţă profesională în asigurări, document ce a fost aprobat recent de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

Regulamentul a fost expediat pentru înregistrare la Ministerul Justiţiei şi ar putea intra în vigoare până la finele lunii octombrie curent, după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Noul regulament este elaborat în baza Legii cu privire la asigurări, în vigoare din 2007. Acum trei ani, CNPF a mai avut o tentativă de a promova un proiect similar de regulament care, însă, în final, nu a fost unanim acceptat. Actualul document, după dezbateri îndelungate şi consultării cu instituţiile interesate, a fost revizuit şi cerinţele de pregătire şi competenţă profesională au fost simplificate.

„Deşi legislaţia în vigoare stabileşte că personalul propriu al asigurătorului şi persoanele cu funcţii de răspundere ale intermediarilor în asigurări (brokeri, agenţi de asigurare şi agenţii bancassurance) trebuie să dispună de anumită pregătire şi competenţă profesională, până acum nu a existat vreun act normativ care să stabilească aceste cerinţe. Totodată, trebuie de menţio­nat că din anul 2008 este în vigoare Regulamentul care prevede cerinţele faţă de persoanele cu funcţii de răspundere ale asigurătorilor şi ale intermediarilor, dar şi acestea deja sunt depăşite de cadrul de timp şi urmează a fi actualizate”, a afirmat Svetlana Lupaşcu, director al Direcţiei generale supraveghere asigurări în cadrul CNPF.

Responsabila din cadrul CNPF a subliniat că „normele de pregătire profesională au fost adaptate atât la tendinţele înregistrate pe piaţa de asigurări, cât şi la nevoile şi cerinţele consumatorilor de asigurare”.

Conform noului regulament, persoanele cu funcţie de distribuţie în asigurări (personalul propriu al brokerului, agentului de asigurare şi administratorii acestora) trebuie să deţină certificate de calificare, care vor fi eliberate de CNPF după susţinerea de către aceste categorii de personal a examenului de atestare. Certificarea urmează a fi efectuată periodic, o dată la 5 ani. Totodată, pentru punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului şi pentru conformarea subiecţilor vizaţi la cerinţele stabilite de acesta, a fost stabilit un termen de 24 luni.

Potrivit Svetlanei Lupaşcu, documentul a fost coordonat cu toate instituţiile interesate, inclusiv cu societăţile de asigurări, Uniunea Asigurătorilor şi Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule. „Pe marginea proiectului de regulament au avut loc lungi dezbateri. Ulterior, după mai multe şedinţe cu asigurătorii, am convenit, totuşi, ca cerinţele faţă de personalul angajat în compania de asigurări să fie mai blânde”, a menţionat directorul din cadrul CNPF.

Aşadar, pentru a obţine certificatul de calificare, persoanele învestite cu atribuţii de distribuire a produselor de asigurare este necesar să deţină cel puţin o diplomă de bacalaureat. În acelaşi timp, certificatul de calificare poate fi obţinut şi de cei care nu deţin diplomă de bacalaureat, dar au o experienţă de cel puţin doi ani în asigurări şi au studii profesionale sau medii de specialitate. De asemenea, persoanele care nu au promovat testul de calificare îl vor putea susţine repetat.

Svetlana Lupaşcu afirmă că „scopul acestui regulament este de a ridica nivelul de calificare al personalului care distribuie produsele de asigurare. Testele, care urmează a fi susţinute vor fi întocmite în aşa fel, încât solicitanţii de certificate de calificare să fie motivaţi să studieze produsele de asigurare, să cunoască gama, esenţa şi avantajele acestora şi să asigure transmiterea informaţiilor corespunzătoare şi selectarea eficientă a produsului potrivit necesităţilor clientului”.

„Deţinerea certificatului de calificare pentru activitatea de distribuire a produselor de asigurare este necesară pentru a garanta deservirea adecvată a deţinătorilor de poliţe, activitate aflată sub supravegherea autorităţii de supraveghere, precum şi pentru a asigura că aceştia îndeplinesc anumite cerinţe impuse de lege şi au capacitatea de a desfăşura această activitate. Mai mult decât atât, este esenţial pentru potenţialii clienţi ca intermediarul în asigurări care le oferă consultanţă în legătură cu produsele de asigurare să cunoască gama, esenţa şi beneficiile acestor produse şi să asigure transmiterea informaţiilor corespunzătoare şi selectarea eficientă a produsului potrivit necesităţilor clientului”, se precizează în nota informativă anexată la Regulament.

Astfel, conform cadrului de reglementare al formarii profesionale, nu sunt obligate să susţină testul de calificare persoanele care au participat la cursuri, seminare, conferinţe şi congrese internaţionale în asigurări şi care deţin cel puţin trei certificate sau diplome de participare în ultimii cinci ani. De asemenea, în mod automat, testul de calificare va fi obţinut de persoanele cu o experienţă de peste 10 ani în domeniul asigurărilor; persoanele care au deţinut, cel puţin 5 ani, o funcţie de conducere într-o instituţie de reglementare şi/sau supraveghere în domeniul financiar; persoanele care au deţinut o funcţie de răspundere în cadrul unui asigurător pe o perioadă mai mult de 7 ani, precum şi persoanele care deţin un certificat de calificare profesională în asigurări eliberat de autorităţi internaţionale.

„Nu ne dorim ca aceste reglementări să aibă vreun impact negativ asupra schemelor de încadrare a celor implicaţi în sistemul de asigurare, dimpotrivă, ne-am propus să consolidăm sectorul asigurărilor prin ridicarea gradului de calificare al angajaţilor”, a menţionat directorul Direcţiei generale supraveghere asigurări în cadrul CNPF.

Aşadar, scopul normelor propuse este de a institui un mecanism de control şi evaluare a cunostinţelor şi abilităţilor angajaţilor companiilor de asigurare şi a agenţilor bancassurance, în baza a cel putin 25 ore academice pe an de pregătire profesională pentru asigurător şi 20 de ore anual pentru agentul bancassurance, ţinând seama de natura produselor vândute, numărul angajaţilor, rolul pe care îl îndeplinesc şi activitatea desfăşurată. Organizarea acestor cursuri de instruire profesională va intra în sarcina asigurătorilor.

În prezent, conform datelor CNPF, în activitatea de distribuţie a produselor de asigurare sunt implicate aproximativ 2000 de persoane, dintre care utilizatori activi sunt 770 de angajaţi ai brokerilor de asigurare şi 1123 de agenţi de asigurare.

sursa: www.capital.market.md

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.41 (662) din 19 octombrie 2016

Despre Abar

ABAR a fost creata in anul 2009 este o asociaţie neguvernamentală, apolitică, necomercială, avînd drept scop formarea si susţinerea statutului profesionist al brokerilolor de asigurare și reasigurare, reprezentarea şi protecţia intereselor membrilor săi, protecţia intereselor consumatorilor serviciilor de asigurare etc.

află mai mult

Abonare Newsletter

pentru a putea primi ultimele noutati!: